Bögrés kenyerem, nem lehet elrontani és nagyon finom!

Egyszerű és finom, érdemes megütni, ezzel biztosan nem lehet melléfogni!

Hozzávalók:

 • Az öregtésztához:
 • 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
 • 1 és negyed bögre víz (kb. 3 dl)
 • negyed kocka friss élesztő (1,25 dkg)
 • fél teáskanál só
 • A kenyérhez:
 • 5 bögre fehér finomliszt (62 dkg)
 • 1 bögre rétesliszt (15 dkg)
 • másfél bögre víz (kb. 4 dl
 • egy teáskanál cukor
 • 2 evőkanál étolaj vagy egy evőkanál zsír
 • 2 csapott teáskanál só
 • negyed kocka friss élesztő (1,25 dkg)

Elkészítése:


A sütés előtti este elkészítjük az öregtésztát. Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd összekeverjük/gyúrjuk dagasztógéppel vagy kézzel. Letekarva a konyhapulton hagyjuk egy éjszakán át, legalább 12 órán keresztül. Nagyobb tálat válasszatok, mert fel fog jönni. A tészta tetejét érdemes megolajozni, hogy ne száradjon ki! Meleg helyen legyen, legalább szobahőmérsékleten.

Másnap az öregtésztát a dagasztótál aljába tesszük, ráöntjük a langyos vízben elkevert cukrot és élesztőtélesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt jó alaposan kidagasztjuk. Hagyjuk a duplájára kelni, majd kicsípünk belőle 75 deka tésztát, melyet a hűtőbe teszünk vagy egy zacskóba vagy egy műanyag tálba! El ne felejtsétek kiszedni, különben jó nagy kenyeret fogtok sütni! Saját tapasztalat, és már sütöttem! 🙂

Ezután lisztezett felületen veknivé formázzuk, a következőképpen: Kerekre lapogatjuk a tésztát a kezünkkel, majd jobbról-balról behajtjuk középre, és lenyomkodjuk. Ezután a felső részét meghajtom úgy, hogy háromszög alakú legyen, majd elkezdem feltekerni fentről lefelé, és csinos veknivé formázom, majd egy szilikonos sütőpapírral bélelt, hőálló kacsasütő tálba, vaslábasba vagy jénaiba helyezem, ahol lefedve hagyom a duplájára kelni. Fontos, hogy ez edényünknek legyen fedele! Ezután három helyen pengével, sniccerrel vagy éles késsel bemetszem, és hagyom további negyed órát pihenni, hogy a vágásaim szépen kinyílhassank.

Míg a tészta pihen előmelegítjük a sütőt 220 fokra, alul-felül sütés programon! Ezután a sütőedény fedelét bevizezem, ráhelyezem, és betolom a sütőbe nagyjából 40-50 percre, majd szép aranybarnára sütöm. Ekkor óvatosan leveszem a fedelet róla, és további tíz percig sütöm, hogy a héja ropogós legyen. Ezután rácsra helyezem, és alaposan lespriccelem vízzel, hogy hallhassam, ahogy pattog a héja, és elnyerje ezt a mesebeli cserepes külsejét, amitől az ember már a fotóba is bele tudna harapni.

Másnap a kicsípett tésztát veszitek elő, és ugyanúgy jártok el vele, mint előző nap az öregtésztával, mehet alulra, rá a folyadék, többi hozzávaló, dagasztás… 🙂 Mehet egyenest a hűtőből a dagasztótálba, de ki is vehetitek előtte egy órával! Ne felejtéstek el, hogy ebből is ki kell csípni, mikor megkelt, és eltenni a hűtőnbe! Nem kell másnap felhasználni a kicsípett tésztát, két-három napot is csücsülhet a hűtőben!

Az első kenyér is nagyon finom lesz, de a másodiktól a legjobb, amikor már nem csak az öreg tészta van benne, hanem a kicsípett tésztával dolgozunk. Egy hétig használható a kitépkedős módszerrel a tészta, a hetedik napon érdemes új öreg tésztával indítani, utolsó nap pedig vagy egy nagyobb kenyeret sütni mindenestől, vagy a megmaradt öreg tésztából pizzát sütni, amit a sógornőm is szokott. Meg sütöttem első kenyeremet és nagyon finom lett. Nem az én receptem de érdemes kipróbálni. /Mesebeli fehér kenyér bögrésen/Így lehet megtalálni.

Edit Kovács Szabóné készítette el

Megsütötte a férjem a másodikat és az sokkal tökéletesebb lett –🙂

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!