Az első kenyerem, fél gramm élesztővel készült!

Nagyon finom, lyukacsos, rugalmas lett a bélzet, a kéreg pedig finom ropogós.

Hozzávalók:

  • 600 gramm BL 80 liszt, adalék anyag mentes legyen, esetleg bió.
  • 390 gramm víz
  • 12 gramm só
  • 0,5 gramm friss élesztő

Elkészítés:


A vizet egy tába tesszük. Pár kanállal kiveszünk belőle, és abban feloldjuk az élesztőt. A sót feloldjuk a tálban lévő vízben és hozzáadjuk a lisztet, majd a lisztre ráöntjük a feloldott élesztőt. Összekeverjük úgy, hogy egynemű masszát kapjunk. Ragacsos lesz, de nem baj. A masszát lefedjük, egy fóliával, hogy ne száradjon ki a felülete és kb. 24 óráig kelesztjük 18 – 21 fokon, ruhával letakarva. Közben 8 óránként hajtogatjuk. Összesen háromszor, de lehet többször is, az csak használ neki. Én ötször hajtogattam. Előfordulhat, hogy előbb meg kell a kenyér mint 24 óra, ilyenkor hamarabb is meglehet sütni, nehogy túlkeljen. Minimum 20 órát keleszteni kell. Ha nincs idő megsütni, akkor az utolsó hajtogatás után be kell tenni a hűtőszekrénybe. 10-12 óráig bent maradhat.

Hajtogatás: A tálat a balkezünkkel fixen fogjuk, miközben a jobb kezünkkel a tőlünk legtávolabbi ponton felhúzzuk a tésztát és a felhúzott tésztarészt a vele szembeni oldalon (a tál hozzánk közel eső részén) lenyomjuk. A tálat kicsit elfordítjuk és a legtávolabbi részről újra felhúzzuk a tésztát, majd a felhúzott tésztát a szemben lévő oldalon összenyomjuk a tálban lévő tésztával. Ezt addig ismételjük, míg körbe érünk. Ha ragacsos lenne nagyon, akkor egy picit lehet lisztezni. Ezt a hajtogatást többször is megismételjük. Az utolsó hajtogatás után, megformáljuk, kerekre vagy hosszúkásra, egy tálban vagy hosszúkás formában sütőpapíron pihentetjük 1 órát letakarva. Innen átemeljük a papírral együtt a abba az edénybe amiben sütni fogjuk. Én római tálban csináltam, de lehet öntött vas edényben is. A római tálat előzőleg jól be kell áztatni.

A sütőt 250 fokra melegítjük az edénnyel együtt. A forró edényt kivesszük a sütőből, átemeljük bele a megkelt kenyeret, rátesszük az edényre a forró tetőt és visszatesszük a sütőbe. A hőmérsékletet ekkor vissza kell állítani 235 fokra. Sütési idő 45 perc. A forró kenyeret rácsra tesszük és teljesen kihűtjük. Sütés előtt éles késsel finoman bevagdaljuk a kenyeret. Nekem még igy is megrepedt, de nem bánom, szerintem igy is szép lett. Nagyon finom, lyukacsos, rugalmas lett a bélzet, a kéreg pedig finom ropogós. Elhatároztam, hogy ezentúl a kalácsokat is igy fogom készíteni. Szándékosan hagytam ilyenre. Lisztezett deszkán formáltam meg, mielőtt a kelesztő formába tettem. Le kellett volna óvatosan söpörni a lisztet, és bespriccelni finoman vízzel. Mivel spriccelőm sincs, úgy döntöttem, jó lesz igy rusztikusan is.

Az élesztőt egy digitális mérleggel kimértem egy grammot és elfeleztem.Egészen meglepő, hogy ez az icipici darabka, mekkora kenyérhez elég volt. És így nincs élesztő íze a kenyérnek. Elhatároztam, hogy ezentúl a kalácsokat is igy fogom készíteni.A fényképek között van egy 42 grammos élesztő, előtte a nagyobb gombóc 1 grammos, a kisebb pedig fél grammos. A fél grammos gombóc átmérője 9 mm.

Elisabeth Kling receptje

 

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!