Valódi békebeli foszlós tejeskalács, nagymamám készített ilyen finomságokat!

Csodás ötlet, ha szereted a finom kelt tésztákat, nálunk hatalmas sikere van!

hozzávalók

  • 455 gramm BL-80 Liszt
  • 232 gramm tej
  • 8 gramm só
  • 0,9 gramm friss élesztő (1,1 cm átmérőjű gömb)
  • 46 gramm puha vaj
  • 46 gramm cukor
  • 23 gramm tojás (kb. 1 nagy tojás sárgája)
  • A kenéshez
  • még egy tojás sárgája és
  • 1-2 kanál tej.
  • A cukor és a só arányán lehet kicsit változtatni ízlés szerint.

Elkészítés:

A tejet kimérjük egy tálba. Pár kanállal kiveszünk belőle egy kis csészébe, és abban feloldjuk az élesztőt. A sót és a cukrot feloldjuk a tálban lévő tejben és a tejre rászitáljuk a lisztet. A lisztre öntjük a feloldott élesztőt és hozzáadjuk a puha vajat is.


Ezután összekeverjük a hozzávalókat úgy, hogy egynemű masszát kapjunk. Ki lehet dolgozni géppel is, de nem föltétlen szükséges. A tálat lefedjük egy fóliával vagy egy konyharuhával, hogy ne száradjon ki a tészta felülete és kb. 20-24 óráig kelesztjük. Közben minimum 8 óránként 1x hajtogatjuk. Összesen háromszor, de lehet többször is, az csak használ neki. Ezt a kalácsot most hétszer is meghajtogattam. Előfordulhat, hogy előbb meg kel a tészta mint 24 óra, ilyenkor hamarabb is meg lehet sütni, nehogy túlkeljen, de legalább 20 órát keleszteni kell. Ha nincs idő megsütni, akkor az utolsó hajtogatás után be kell tenni a hűtőszekrénybe. 10-12 óráig bent maradhat.

Hajtogatás: A tálat a balkezünkkel fixen fogjuk, miközben a jobb kezünkkel a tőlünk legtávolabbi ponton felhúzzuk a tésztát és a felhúzott tésztarészt a vele szembeni oldalon (a tál hozzánk közel eső részén) lenyomjuk. A tálat kicsit elfordítjuk és a legtávolabbi részről újra felhúzzuk a tésztát, majd a felhúzott tésztát a szemben lévő oldalon összenyomjuk a tálban lévő tésztával. Ezt addig ismételjük, míg körbe érünk. Vizes kézzel könnyebb hajtogatni, és egy habkártya is segíthet. A hajtogatást többször is megismételjük. A végére egy sima, feszes tésztát kell kapnunk. Az utolsó hajtogatás után óvatosan, hogy ne nyomjuk ki belőle az összes széndioxidot, ami a hosszas kelesztés alatt keletkezett, megformáljuk.

Én kétfelé vettem a tésztát és két hosszú rudat formáltam belőle, majd ezeket négyes fonással megfontam. Lehet a tésztát egyszerűen csak hosszúkásra formázni és egy sütőpapírral kibélelt sütőformába tenni. A formázástól össze fog egy kicsit esni a tészta, de ez nem baj, mert kb. még egy órahosszáig letakarva kell érlelni a tésztát. Ha szépen fölemelkedett, akkor kevés tejjel elkevert tojássárgájával megkenjük és a hideg sütőbe tesszük és 50 fokon 30 percig tovább érleljük. Majd újra megkenjük, visszatesszük a sütőbe és 180 fokon összesen (a melegedési idővel együtt) 45 percig sütjük. A sütő alsó harmadába kell helyezni és egy idő után érdemes papírral vagy alufóliával letakarni. Különben egy kicsit megbarnul mint az enyém.

Elisabeth Kling receptje

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!