Leveles vajastészta

Hozzávalók: 50 deka liszt, 50 deka vaj, pici só, egy evőkanálnyi ecet, vagy citrom leve, egy evőkanálnyi rum, 1 tojás sárgája és egy csésze langyos víz.


10 deka lisztet összegyúrunk a vajjal és hideg helyre tesszük, lehetőleg jégszekrénybe. 40 deka lisztből rétestésztát készítünk, egy pici sóvsl, egy evőkanálnyi rummal és 1 tojás sárgájának hozzáadásával és annyi langyos vízzel, hogy rétestészta keménységű tésztát nyerjünk. A tésztának olyan keménynek kell lennie, mint a vajnak amelybe a 10 deka lisztet gyúrtuk.

Pihentetés után a rétestésztát elnyújtjuk, mégpedig úgy, hogy a széleit vékonyabbra nyújtjuk a nyútófával, mint a közepét, ahová a vajat tesszük. A tésztát csak akkorára nyújtjuk, hogy a vajastészta belehajtható legyen. A behajtott tésztát nyújtófával téglaalakura és íronvastagságura nyújtjuk, majd kétoldalról, jobb és balfelöl a közepéig összehajtjuk és azután megfordítva ismét összehajtjuk. Nyújtófával ráhengerelünk és hideg helyre tesszük. Ezt a tésztát háromszor kinyújtjuk és összehajtjuk s mindannyiszor hideg helyen pihentetjük és csak a negyedszeri kinyújtásnál használjuk fel. Ebből a tésztából készül a krémeslepény, tiroli-rétes, bécsi dióstáska, püspöksapka, túrósderkli, kifli stb. A leveles vajastészta csak akkor leveles, ha a jégszekrényben pihentettük és nagyon forró sütőben sütöttük ki. Meleg sütőben sütni nem szabad, mert kifolyik belőle a vaj és nem leveledzi.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!