Jó tudni

A vajat, melyet étkezéshez használunk, nem elegendő csak a hűtőszekrényben tartani, hanem állandó friss vízben,

egy vízzel töltött üvegedényben kell a hűtőszekrényben vagy hűvös pincében tartanunk. Igy a vaj magtartja friss ízéz s nem vesz fel különböző szagokat, amely a hűtőszekrényben elkerülhetetlen, mivel mást is tartunk ott.


A friss vajat úgy ismerjük meg, hogy a vajbarab felső részét késsel megkaparjuk. Ha ugyanolyan színű a kaparás alatt, mint a felszínén, úgy friss, ha világosabb úgy már néhány napos. A vajnak nincsen más szaga, mint a tejszínnek. Ha bármilyen más szaga van, akkor avas, elfogyasztása nem ajánlatos.

2. A tej nem savanyodik meg nyáron, ha a forralásnál 1 liter tejhez 2 deka por-vagy kockacukrot keverünk. És nem ég le a lábasban, ha a forróedényt kiöblítettük vízzel és úgy öntjük bele a forralni való tejet.

A felforrt tejet nem szabad lefedni, amíg meleg, mert erjedni kezd, illetve nehéz szaga lesz. A jó tejet úgy ismerjük meg, hogy egy kanalat egy pohár tejbe mártunk és a kanálon erős zsíros tejnyomok maradnak. Tehát ha a tej vízszerűen leszalad, úgy gyenge és lefölözött minőségű.

3. Szépen szeletelni süteményt, tortát, vagy szeletet, csak vízbe mártott késsel lehet. A víz legyen jó meleg. A késről nem kell letörölni, hanem a vízbemártás után a vágódeszkához ütni s úgy felhasználni a szeletelésre. A meleg kenyeret, kalácsot szintén melegvízbe mártott késsel váhgatjuk fel szépen.

4. Az edényekben leégett ételt ( rizs, zöldség, stb ) igen rövid idő alatt feloldja egy kis konyhasó, melyet langyos vízzel felhigíítva öntünk az edénybe.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!