Fonott kalács

A kelt tészták készítésénél fontos, hogy nagyon erősen dol­gozzuk ki, amíg hólyagossá válik. A friss élesztőt mindig lan­gyos tejben vagy vízben oldjuk fel és így adjuk az ugyan­csak langyos liszthez. A  tésztát lágyabbra vagy keményebbre dagasztjuk aszerint, hogy mire akarjuk felhasználni (kalács, bukta stb.).1/2 kg  lisztet  megszitálunk,   1/4 l  langyos  tejet, 2  dkg élesztőt, 1 kockacukrot   összekeverünk   és   annyi   lisztet   adunk   hozzá,   hogy   egészen   híg   tésztát   kapjunk.
Meleg helyre tesszük, hogy jól megkeljen. A lisztet tálba tesszük, közepébe öntjük a megkelt kovászt, és annyi langyos tejet (kb. 1/4 liternyit), hogy valamivel keményebb legyen a galuska tésztánál.

Hozzáadunk 2 tojássárgáját, kis sót, 10 dkg por­cukrot, végül 6 dkg langyos vajat lassanként hozzáöntve nagyon jól összedolgozzuk mindaddig dagasztva, amíg a kéztől elválik és hólyagos lesz. Most a tál alját, oldalait, továbbá a tészta tetejét liszttel leszórjuk, meleg helyre tesszük, hogy jól megkeljen.


A nyújtótáblát meglisztezzük, rátesszük a tésztát, 4 darabba vágjuk, kisodorjuk egyforma hosszúra, összefonjuk, fonás közben is mindig sodrunk egyet rajta, mert ezáltal foszlós lesz.

Vajjal kikent kalácsformába tesszük és újra kelesztjük. Tojással megkenjük, jó meleg sü­tőben 1 órán át sütjük.

fonott kalács

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!