Az anyagok és hozzávalók elkészítéséről

A főzéshez felhasznált anyagok tisztasága egyik legfontossabb követelménye a jó konyha vezetéséhez. Minden felhasználható anyagot tisztítsunk, mossunk, szitáljunk és áztassunk meg, hogy a felhasználásra, főzésre-sütésre való anyagok a lehető legtisztább állapotban kerüljenek a készülő ételbe.

Az anyagok tisztasága a konyháját vezető háziasszony önbizalmát csak növeli és a feldolgozandó anyagokkal való biztos bánásmód biztosítja az előkészítés sikerét.


Például hiába akar valaki olyan rizst párolni, hogy benne a rizsszemek külön-külön álljanak, ha nem vesz magának annyi időt arra, hogy a rizst mindenekelött bő vízben, lehetőleg folyóvíznél alaposan megmossa.

E célra a legalkalmasabb egy leves-szűrőkanál, melybe a rizst beletesszük s bő vízbe mártogatva megmossuk és utána, ha a vízet lecsorgattuk, a rizst majdnem szárazra szikkasztjuk. Csak azután hazsnáljuk fel.

A búzadarát ( gríz ) szitáljuk, ugyszintén a liszteket is. Igen fontos a tészták vagy egyebek készítésénél a felhasznált porcukor szitálása is. A szitált cukor könnyüvé teszi a tészta anyagát, jobban elvegyül az anyagban, melyhez keverjük. A tésztán, tortán, stb. csomókban maradt cukor olvadása folytán előállnak a lyukacsok, ami a szitált cukor felhasználásánál sohasem fordul elő.

A sertés- és borjúpecsenyék s általában az egy darabban sütendő húsokat még nyers állapotban megmossuk. Kivételt képeznek az angolos marha- és vadhúsok.

Nem mossuk pl. Beefsteak, bélszín-filé, vesepecsenye, Rostbeef és Ramsteak húsát, valamint a cotletteket és a natur-szeleteket.

De meg kell mosni a becsináltak, raguk és pörköltek húsát.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!