A rántás készítés-habarás

Rántást lisztből készítünk zsírral vagy olajjal.


Van világos és barnára pirított rántás. Világos rántással leveseket, gyenge főzelékeket rántunk, illetve sűrítünk be. Barna rántásokat a száraz főzelékekhez készítünk. A rántást nem csak sűrűsítésre, hanem ízesítésre is használjuk. Az egészen gyenge, friss zöldfőzelékeket nem rántással, hanem habarással készítjük.

A tökéletes kakaós csiga titka! Ha így készíted nem folyik ki a töltelék!

Egy kanálnyi forró zsírba kb ugyanannyi lisztet keverünk, megpirítjuk, majd hideg lével feleresztjük. Felereszthetjük: vízzel, tejjel vagy húslevessel, zöldséglével. Sok esetben feleresztés helyett, magát a berántandó főzeléket keverjük a rántásba.

A pirított liszthez adhatunk ízesítőnek hagymát vagy petrezselyemzöldjét, esetleg paprikát. Eszerint van hagymás, petrezselymes vagy paprikás rántás. A hagymát megreszelve adjuk a zsírba. A rántást állandóan hideg vízzel kell felereszteni. Ha meleg vízzel öntjük fel, úgy a rántásba csomók maradnak. A rántásmennyiség személyenkénti adagolása egyszerű: ha két személyre készítünk levest vagy rántott főzeléket, úgy 2 deka lisztet, 2 deka zsírt veszünk rántásnak. Ahogy a személyek száma és a főzelékadag nagysága növekszik, minden további személyre a zsírból és lisztből már csak fél dekát kell számítanunk. Tehát az első két személynél 2 dekát, minden következő személynél már csak fél deka zsírt és fél deka lisztet.

Vajrántást— leginkább tejjel eresztünk fel. Jobban kell vigyázni rá, mint a zsírrántásra, mert gyorsan odaég.

A habarást——nyári főzelékeknél vagy gyümölcsleveseknél használjuk. Egy csészében összekeverünk 1 deci tejfölt 1 evőkanálnyi liszttel, s ezt jól összedolgozva a megfőtt ételhez öntjük, állandó keverés mellett s az egészet még egy-két pillanatig forraljuk. Liszt mellett tojás sárgáját is habarhatunk a tejfölbe.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!