A rántás készítés-habarás

Rántást lisztből készítünk zsírral vagy olajjal.


Van világos és barnára pirított rántás. Világos rántással leveseket, gyenge főzelékeket rántunk, illetve sűrítünk be. Barna rántásokat a száraz főzelékekhez készítünk. A rántást nem csak sűrűsítésre, hanem ízesítésre is használjuk. Az egészen gyenge, friss zöldfőzelékeket nem rántással, hanem habarással készítjük.

Egy kanálnyi forró zsírba kb ugyanannyi lisztet keverünk, megpirítjuk, majd hideg lével feleresztjük. Felereszthetjük: vízzel, tejjel vagy húslevessel, zöldséglével. Sok esetben feleresztés helyett, magát a berántandó főzeléket keverjük a rántásba.

A pirított liszthez adhatunk ízesítőnek hagymát vagy petrezselyemzöldjét, esetleg paprikát. Eszerint van hagymás, petrezselymes vagy paprikás rántás. A hagymát megreszelve adjuk a zsírba. A rántást állandóan hideg vízzel kell felereszteni. Ha meleg vízzel öntjük fel, úgy a rántásba csomók maradnak. A rántásmennyiség személyenkénti adagolása egyszerű: ha két személyre készítünk levest vagy rántott főzeléket, úgy 2 deka lisztet, 2 deka zsírt veszünk rántásnak. Ahogy a személyek száma és a főzelékadag nagysága növekszik, minden további személyre a zsírból és lisztből már csak fél dekát kell számítanunk. Tehát az első két személynél 2 dekát, minden következő személynél már csak fél deka zsírt és fél deka lisztet.

Vajrántást— leginkább tejjel eresztünk fel. Jobban kell vigyázni rá, mint a zsírrántásra, mert gyorsan odaég.

A habarást——nyári főzelékeknél vagy gyümölcsleveseknél használjuk. Egy csészében összekeverünk 1 deci tejfölt 1 evőkanálnyi liszttel, s ezt jól összedolgozva a megfőtt ételhez öntjük, állandó keverés mellett s az egészet még egy-két pillanatig forraljuk. Liszt mellett tojás sárgáját is habarhatunk a tejfölbe.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!