A halak hidegen való elkészítésének módjai

Hideg halnak lehetőleg csontnélküli vagy kicsontozott halat készítsünk el. A halak húsát a csontokról lefejtjük, bőrüket eltávolítjuk, azután lefőzzük.


A hidegen elkészíthető halakat a főzésnél nagyon lassu forással és annyi páclében kell puhára főzni, amennyi a halat elfedi. A legkedveltebb hideg halételek: fogas, harcsa, kecsege.

Egy 2 kg-os hal elkészítéséhez a következő anyagokat használhatjuk fel a pácléhez:

30-40 deka vegyes zöldség, 1 és fél deci ecet, 1 citrom, 2 deka só, 10 szem feketebors, 1 babérlevél, 10 deka vöröshagyma, 3 liter víz, estleg 2-3 deci fehér bor. A fenti anyagokat halfőző edénybe tesszük s a kicsontozott, bőrétől letisztított halat etaminba vagy egy asztalkendőbe szorosan becsavarjuk. Az asztalkendő mindkét végét spárgával összekötjük, majd az egész halat két ujjnyi közöket hagyva, spárgával szorosan körülcsavarjuk, illetve bekötjük.

A bekötött halat az időközben jól felfőzött páclébe tesszük, azután csendes forrás mellett 20-25 percig főzzük. Azért kell lassan főzni, hogy a kendőbe csavart hal húsa teljesen átfőjjön. A felfőtt halat azután hideg helyre tesszük és a páclében hagyjuk kihülni. Ha ez megtörtént, kiemeljük a pácléből és a tálalásig a kendőben hagyjuk. Ha csak másnap tálalnánk, akkor kivesszük a kendőből. A pácléből az ismert módszer szerint halaszpikot is készíthetünk. A megfőzött és lehűtött halat vékony éles késsel felszeleteljük és franciasalátára vagy felvágott aszpikra helyezve tálaljuk. Tetszés szerint hideg mártással adjuk asztalra.

Az egészben főzött fogasnak a bőrét nem kell eltávolítani, csak a pikkelyétől megtisztítani és kibelezni.

Az asztalkendőbe azért csavarjuk a halat, mert a kicsontozott, tehát két részre vágott csonttalan halrészek különben szétesnének. Egyszerübb konykákban halfőző edény nélkül is igen tökéletesen lehet halat főzni.

A hidegen elkészítendő rajnai lazacnak vagy pisztrángnak nem húzzuk le főzés elött a bőrét. A fogas vagy süllő hidegen vagy melegen való elkészítésénél kifőzhető sós vízben is, mert így is kitünő.

Mit süssünk? Süssünk házi sütit együtt »»»

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!