Írta:
• 2009, augusztus 26, szerda

A leveshez készült Krumplis pogácsa is.  Rá tudtak “szedni”.

Hozzávalók

  • 30 dkg főtt, áttört burgonya,
  • 30 dkg liszt,
  • 2 dkg élesztő,
  • 0,5 dl tej,
  • 5-7 g só,
  • 10 dkg zsír,
  • 1 tojás,  plusz
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítése

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a sóval, bele morzsolunk 5 dkg zsírt, a főtt burgonyát, bele ütjük a tojást, majd a már felfutott élesztővel alaposan kidolgozzuk.

Lisztezett deszkán egy fél órát letakarva pihentetjük. Ez után kinyújtjuk, megkenjük olvasztott zsírral, majd össze hajtogatjuk.

Először jobbról balra félig, majd balról jobbra rá, utána alulról felfelé félig, majd felülről lefelé rá .Egy négyzet alakot kapunk. A hajtogatást háromszor ismételjük, közötte fél-fél órás pihentetéssel ismételve a zsírozást is. / a maradék 5 dkg zsír felhasználásával /.

A harmadik hajtogatás után kinyújtjuk kb. 2,5 cm vastagra, és közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Ebből a mennyiségből 38 db pogácsánk lesz. Zsírral kikent tepsibe rendezzük nem túl közel egymáshoz, mert sütés közben még kel a tésztánk. / Én egy 28×38-as tepsibe 24 db-ot szoktam tenni, egy 17×23-asba 14 db-ot /

Tetejét megkenjük egy felvert tojással és meg lehet szórni egy kis köménymaggal, aki szereti. Előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Nagyon finom még másnap is , annak ellenére, hogy burgonya van benne, már ha netalán marad belőle.

Krumplis pogacsa katicatol

 

JÓ ÉTVÁGYAT.

 

Még több hasonló recept:

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!

nagyi szerint:

Katicának köszönjük!:))Kedves egészségetekre:nagyi

nagy gabi szerint:

Megsütöttem .dupla adagot.másnapra már nem volt belőle.köszi a receptet nagyon fincsi.muszály enni amig van belöle.

nagyi szerint:

Szerbusz Katicánk!Feltettem a küldött fotót. A bámulattól, csak néztem, néztem és gondolatban mind megettem:-))
Szép napot, puszi:nagyi

nagyi szerint:

Szerbusz Drága Ági Mami!
Szeretettel köszöntünk és köszönjük a megható szavaid. Ne becsüld le “főzőtudományod” ! Ahány ház annyi szokás. Szívesen közreadjuk a szerényebb recepteket is. A mai világban nagy szükség van olcsó, egyszerű receptekre, hogy a mai ifjúság is tudjon finomat, gyorsan és olcsón elkészíteni.
Minden jót és várunk:nagyi
Bocsánat, nem jól értem? én kataa49 (nagyi) vagyok! Katicánk pedig Katalin 01. Ugyanis az Ő érdeme a sok “Katica”recept.

Ági Mami szerint:

Drága Katica Nagyi! Most találtam rá erre a recept oldalra és a meghatotságtól alig tudok irni. Ennyi szeretetet ebben a mi kis viglágunkban ritkán tapasztal az ember. Én is nayi vayok, bár főzéstudományom sokkal szerényebb. Mától rendszeres olvasód leszek
ismeretlenül is jó egészséget, minden jót kívánok Ági.

nagyi szerint:

Óh Katicám! ha hiszed ha nem én kétszer is elolvastam. Egyszer amikor feltettem, és most amikor Tina érdeklődött. Sajnos az én figyelmem is elkerülte,,,,én hibám, bocsánat.Talán természetesnek “láttam”, az összetevők alapján.Nos ez magyarázat, de korrigálom a későbbiek miatt. Tina ügyes és rájött a tévedéseinkre valószínű.
Köszönjük a rétes receptet, szép napot kívánok és sok puszit küldök:nagyi

Fehér Sándor József "katica" szerint:

Drága Nagyikám!

Most vettem csak észre,hogy az áttört burgonyát elfelejtettük beírni az összedolgozásba.
Remélem azért Tina nem szíd nagyon,és biztosan sikerül Neki.
Majd egy kicsit később jövök recepttel csak most el kell szaladnom az orvoshoz. Puszi Katica

nagyi szerint:

Üdvözlünk Kedves “tina”! Biztatásképp említem meg, hogy az első mindig sikeresebb, mint a többi. Legalább is nálam-((ugyanis az ember figyelmesebb először, a többi esetben már “tudom alapon” sikertelenebb. Ez azonban nem törvényszerű!Sok sikert először is, és természetese minden esetben.
Itt szeretném üdvözölni “Bience” Kedves látogatónk is. Gondolom már meg is hamikázta finom sütikét, amit Katicánknak köszönhetünk.
Köszönjük! Szép napot, kellemes böngészést kívánunk mindenkinek:nagyi

tina szerint:

épp most készítem elöször remélem sikerülni fog a hajtogatástól tartok kicsit mert még soha nem csináltam.