Írta:
• 2008, október 21, kedd

Hozzávalók: 1 deci tej, kiskanálnyi cukor, 2 deka élesztő, 25 deka rétesliszt, 25 deka finomliszt, 2 tojás sárgája, só, 10 deka vaj, 10 deka mazsola, kevés rum, 1 csomag vaníliacukor, 10 deka dió, 15 deka porcukor, kevés citromlé.

Amerikából származik a karácsonyi koszorú, amely ott a bejglit helyettesíti.

1 deci tejet kiskanálnyi cukorral meglangyosítunk és 2 deka élesztőt megfuttatunk benne. 25 deka réteslisztet 25 deka finomliszttel, 2 tojás sárgájával, egy kevés sóval meg az élesztős tejjel összedolgozunk, és még annyi langyos tejet öntünk hozzá, hogy a megszokottnál egy kicsit keményebb tésztát kapjunk. Alaposan bedagasztjuk, letakarva a duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastag , hosszú téglalappá nyújtjuk. Mialatt a tészta pihen, 10 deka jól megmosott mazsolát egy kevés rumban megáztatunk. A kinyújtott tésztát először vajjal megkenjük, amelyet 1 csomag vaníliacukorral kikevertünk. Erre terítjük a mazsolát, az áztató-rummal meglocsoljuk, végül 10 deka durvára vágott dióval meghintjük. A tésztát szorosan összetekerjük és a két végét összeillesztve, koszorú alakban egy megzsírozott nagy tepsire fektetjük. Utána a koszorú külső felét két centis körökben forró késsel úgy vágjuk be, hogy a belső fele egészben maradjon, és ezeknél a vágatoknál a “szeleteket” kissé széthajtjuk, lefektetjük:, így a töltelék kilátszódik belőle. A tetejét tojás sárgájával megkenjük, és forró sütőbe toljuk. 5 percig erős, majd takaréklánggal szép pirosra sütjük. Ha a tészta kihűlt, egy tálra átfektetjük és a tetejére vékony sugárban citrommázat csorgatunk, ami nem csak díszíti, de ízesíti is.

Citrommáz: 15 deka porcukrot, annyi citromlével keverünk össze, hogy éppen csak nehézkesen folyós legyen, de legalább 15 percig fakanállal kell keverni.

karacsonyi koszoru

Jó étvágyat

 

Még több hasonló recept:

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!

nagyi szerint:

Kedves Anya77!
Örülök, hogy “egymásra” találtunk és
köszönöm kedves szavait!
Bizom benne, még sok örömet adunk egymásnak.
Üdv: Nagyi

anya77 szerint:

Kedves Nagyi !

Teljesen véletlenül találtam pillanatokkal ezelőtt ezt az oldalt.
Nagyon örülök, őszinte elismerésem !
Remélem hosszú életű lesz.

Üdvözlettel
Anya77

nagyi szerint:

Kedves Ergo!
A képet pótoltam.
Üdv: nagyi

nagyi szerint:

Amikor a koszorú “kész” a külső körtől (szélétől ) befele vágni, szinte cikkeket vágni, de nem végig vágni a cikket. Ezáltal a koszorú kinyílik. Itt is pótólni fogom a képet.
Üdvözlettel:
Nagyi

ergo szerint:

Kedves Nagyi!

Hogy kell azt értelmezni, hogy a “karácsonyi koszorú” “külső felét két centis körökban forró késsel úgy vágjuk be, hogy a belső fele egészben maradjon, és ezeknél a vágatoknál a “szeleteket” kissé széthajtjuk, lefektetjük:, így a töltelék kilátszódik belőle.” ?
Szívesen venném, ha esetleg mellékelnél róla egy képet!