Írta:
• 2008, október 20, hétfő

Rántást lisztből készítünk zsírral vagy olajjal.

Van világos és barnára pirított rántás. Világos rántással leveseket, gyenge főzelékeket rántunk, illetve sűrítünk be. Barna rántásokat a száraz főzelékekhez készítünk. A rántást nem csak sűrűsítésre, hanem ízesítésre is használjuk. Az egészen gyenge, friss zöldfőzelékeket nem rántással, hanem habarással készítjük.

Egy kanálnyi forró zsírba kb ugyanannyi lisztet keverünk, megpirítjuk, majd hideg lével feleresztjük. Felereszthetjük: vízzel, tejjel vagy húslevessel, zöldséglével. Sok esetben feleresztés helyett, magát a berántandó főzeléket keverjük a rántásba.

A pirított liszthez adhatunk ízesítőnek hagymát vagy petrezselyemzöldjét, esetleg paprikát. Eszerint van hagymás, petrezselymes vagy paprikás rántás. A hagymát megreszelve adjuk a zsírba. A rántást állandóan hideg vízzel kell felereszteni. Ha meleg vízzel öntjük fel, úgy a rántásba csomók maradnak. A rántásmennyiség személyenkénti adagolása egyszerű: ha két személyre készítünk levest vagy rántott főzeléket, úgy 2 deka lisztet, 2 deka zsírt veszünk rántásnak. Ahogy a személyek száma és a főzelékadag nagysága növekszik, minden további személyre a zsírból és lisztből már csak fél dekát kell számítanunk. Tehát az első két személynél 2 dekát, minden következő személynél már csak fél deka zsírt és fél deka lisztet.

Vajrántást— leginkább tejjel eresztünk fel. Jobban kell vigyázni rá, mint a zsírrántásra, mert gyorsan odaég.

A habarást——nyári főzelékeknél vagy gyümölcsleveseknél használjuk. Egy csészében összekeverünk 1 deci tejfölt 1 evőkanálnyi liszttel, s ezt jól összedolgozva a megfőtt ételhez öntjük, állandó keverés mellett s az egészet még egy-két pillanatig forraljuk. Liszt mellett tojás sárgáját is habarhatunk a tejfölbe.

Még több hasonló recept:

Kategória: Általánosságban | Cimke: , ,

Hozzászólások - Szólj hozzá, vagy kérdezz TE is!

nagyi szerint:

Kedves Gábriel! Az, hogy “feleresztjük” illetve “öntjük fel” annyit jelent, hogy híg legyen az a rántás, hogy bele tudjuk a levesbe, főzelékbe tenni, önteni. Egy tanácsom még fogadd meg,,,, húzd félre a tűzhelyről pirított rántást egy percre, a levest is egy percre félrehúzni és ekkor hígítjuk a rántást, majd gyorsan beleöntjük az ételbe. Tehát nem kavargatni a rántást a vízzel, mert sűrűsödik és csomósodhat közben. Beleöntjük, sőt “kiöblítjük” (vízzel) a rántásos serpenyőt, azt is beleöntjük, majd visszatesszük a leveskét a tűzhelyre és felforraljuk. Sok sikert, menni fog, ügyeske vagy tudom:nagyi

gábriel szerint:

mi az hogy “feleresztjük”? Hova? És meddig?

nagyi szerint:

Kedves Anti! Önmagában a rántás nem jó, nem is arra való. Mint olvasható,,,leveles, főzelékek tartozéka, illetve sűrítésére használjuk. A leírás is tartalmazza. Pár olcsó leves receptet tettem fel az oldalra, habár volt is fent a levesek menünél. Azt tudom tanácsolni, ebből próbálj magadnak főzni,,,tudom nem könnyű az életed, de egy kis forró, sűrített leves nem drága és tartalmas is tud lenni. Minden jót:nagyi

Anti szerint:

csak az a ciki h magába eszem majd szal arra is jó lenne repect (magába a rántás és mivel) nincsen lóvém mert az albérleten elment minden erra arra..

Anti szerint:

Jól hangzik megcsinálom most merr(t) nagyon kajás vok xD